Over de CoronaCrash

Op dit moment noteert de BEL20 40% onder zijn piek midden februari. De Amerikaanse S&P500 doet het “beter” en is slechts 30% gedaald. Hoe komt dit? Welke lessen kan je hier als belegger uit trekken? En vooral: hoe nu verder?

De oorzaak van de crash

Simpel, Corona! Ja toch?

Wel, niet helemaal. Het coronavirus an sich heeft nauwelijks enige economische impact. Dat hebben de draconische maatregelen die getroffen worden om de verspreiding in te dijken.

Door de lagere economische activiteit daalt de vraag naar olie. Dit resulteert in een daling van de olieprijs. Om deze te stutten, trachtte OPEC overeen te komen met Rusland een productiedaling door te voeren. Dit mislukte, waarna ze de oliepompen éxtra hard aan het werk zette. Gevolg: crash van de olieprijs. Dit is een schok voor verschillende olieproducerende landen, waaronder de Verenigde Staten.

Zo wordt er over een “1-2 punch” gesproken.

Impact op bedrijven

Bedrijven lopen gedurende dagen, weken en misschien zelfs maanden inkomsten mis – terwijl de kosten grotendeels blijven lopen. Machines dienen afgeschreven te worden, huur moet betaald worden, abonnementen op software blijven lopen en personeelskosten blijven ook aantikken.

Op momenten als deze speelt de liquiditeit een cruciale rol. Dit is het bedrag aan (quasi-) cash dat het bedrijf op de bankrekening heeft staan, in vergelijking met de kosten en (belangrijk!) schuldaflossingen die op zeer korte termijn betaald moeten worden.

Wanneer een bedrijf onvoldoende cash heeft om aan zijn betalingen te voldoen, dient het bij te lenen. Indien banken dit niet toestaan, is het bedrijf failliet.

Voorbeeld

Capa, de overkoepelende organisatie van vliegtuigmaatschappijen, stelt dat de meeste vliegtuigmaatschappijen failliet zullen zijn tegen eind mei, indien er geen maatregelen getroffen worden.

Deze economische impact zou niet te overschatten zijn. Wereldwijd zijn er 10.2 miljoen mensen direct tewerkgesteld in de vliegindustrie. Daarnaast worden er 55.3 miljoen indirecte jobs gecreëerd, grotendeels in het toerisme.

En dit is maar één van de getroffen industrieën. Je kan er vast nog wel een aantal bedenken die in gelijkaardige problemen komen (horeca, cruiseschepen…)

Impact op de beurs

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de beurzen bloedrood kleuren. Echter, de klassieke theorie stelt dat een aandeel even veel waard is als “al zijn toekomstige cashflows, verdisconteerd”.

Zijn dan echt al de toekomstige cashflows van de Belgische bedrijven met 40% gedaald?

Wel, neen. Absoluut niet. Er is immers een verschil tussen prijs van een aandeel en de waarde ervan. De waarde van het aandeel ligt nu een aantal procent lager, maar de prijs wordt momenteel door iets helemaal anders geregeerd: emoties, marktsentiment.

Deze emotie kan opgevolgd worden aan de hand van de “fear and greed index”: fear and greed index

Je ziet dat we nu reeds een week in een absoluut dal vertoeven. Gezellig is anders.

Warren Buffet, de Amerikaanse superbelegger, stelde ooit: “be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful”.

Lessen te leren?

Een andere quote van mijn vriend Warren, luidt: “Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”.

Enkel in tijden van crisis, zie je wie er zich te veel risico op de hals aan het jagen was. Beleggers die zich indekken tegen risico, lopen een stuk minder verlies op. Het is jammer dat daar inderdaad een crash voor nodig is om aan te kunnen tonen.

Hoe nu verder?

Zoals gezegd, hangen aandeelkoersen van twee factoren af: de waarde van het aandeel en het marktsentiment.

De impact op de waarde is vooralsnog onbekend, wat op zijn beurt het marktsentiment naar beneden trekt. In slechte tijden gaan beleggers bij onzekerheid uit van een worst-case scenario. In goede tijdens doen ze het tegenovergestelde. Vandaar dat koersen zo kunnen schommelen, terwijl de waardes eerder constant blijven stijgen.

Zelf verwacht ik beterschap zodra bedrijven de eerstekwartaalcijfers publiceren. Dan wordt het mogelijk om de impact te kwantificeren en zal de prijs terug dichter tegen de waarde komen. Vermoedelijk ligt de waarde op dit moment boven de prijs, zodat bij publicatie van de cijfers de prijs omhoog zal bewegen.

Lange-termijnbeleggers kunnen bijgevolg aan soldenprijzen topaandelen aankopen. Let hier wel bij op dat je het geld niet onmiddellijk terug nodig hebt, gezien de beurs eerst nog verder omlaag kan alvorens op te veren. Dek daarnaast je risico in! Dit kan op verscheidene manieren, maar dat is een blogpost an sich.

Veel succes.

Bronnen

https://aviationbenefits.org/economic-growth/supporting-employment/

https://centreforaviation.com/analysis/reports/covid-19-by-the-end-of-may-most-world-airlines-will-be-bankrupt-517512?utm_source=Media%20Update%20%232&utm_medium=CAPA%20Newsletter&utm_campaign=March20&utm_term=%5BRead%20more%5D&=null&=null&=null&utm_content=email&cm_mmc=Act-On%20Software-_-email-_-COVID-19%3A%20By%20the%20end%20of%20May%2C%20most%20world%20airlines%20will%20be%20bankrupt-_-%5BRead%20more%5D

https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

 

 

2 gedachten over “Over de CoronaCrash”

 1. Men spreekt hier en daar over corona en de olie-crash als de Franz-Ferdinand van de economische recessie. Wat is je mening hierover; is deze 1-2-punch de naald die de bubbel van economische groei zal doorprikken?

  Like

  1. Goede vraag.

   Olie-crash is goed voor Europa. Uitgezonderd van Noorwegen is elk land een netto importeur. Transport goedkoper, marges in de chemie omhoog. Koersen zakken uit paniek, niet omwille van economische rationaliteit.

   Economische impact van Corona is daarentegen reëel, zolang Corona door gaat. Zodra dit voorbij is, komt de economie weer op gang. Ik verwacht een merkelijke schok, van verschillende bedrijven die failliet gaan. Des te meer omdat er reeds zo veel zijn die kunstmatig in leven werden gehouden door de lage rente.
   Echter, dit is niet erg. Zie het als onkruid dat je uit je tuin verwijdert, zodat de mooie bloemen beter kunnen bloeien.
   Slecht geleide bedrijven moeten er uit, om plaats te maken voor meer efficiënte en meer waardetoevoegende bedrijven. Dit leidt op termijn tot meer groei en welvaart.

   Je zou dus kunnen stellen dat Corona doet wat de centrale banken al de hele tijd tegen willen gaan. Maar of dat zo slecht is -zolang het niet te lang duurt- is maar zeer de vraag.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.