Mijn favoriete aandeel voor de komende 5 jaar

Alfen N.V.Afbeeldingsresultaat voor alfen stock

De kans dat je er al van hebt gehoord is vrij klein. De kans dat je er de komende jaren van zult horen, is daarentegen vrij groot.

Momenteel is het nog een relatief klein Nederlands bedrijf (relatief, gezien een totale waarde van 330 miljoen euro). Vandaar de nog aanzienlijke groei voor zich.

Producten van Alfen

Alfen is actief in drie domeinen met betrekking tot elektrische energie en de omschakeling van de traditionele energieproductie en -consumptie naar groene stroom.

alfen producten

De divisie ‘smart grid solutions‘ draagt voorlopig het meest bij tot de omzet, met een belang van 75%. Dit terwijl het jaar-op-jaar voor een groei van maar liefst 58% heeft getekend! Bovendien is dit naar alle waarschijnlijkheid slechts het begin van de rit, gezien we op termijn ons volledige energienet zullen decentraliseren als we groene energieproducenten willen toevoegen op het net:

Let op, ik stelde wel dat deze divisie ‘voorlopig’ nog het grootste is. Immers, Alfen beschikt ook over een zeer snelgroeiende ‘Electric Vehicle Charging Equipment’ poot. Hoewel de omzet geboekt door deze divisie voorlopig slechts een beperkt gedeelte van de totale omzet is, zal dat niet lang blijven duren aan de groeivoet van 73% die het boekt!

alfen dubbele laadpaal.PNG

Beste lezer, u weet net als ik, dat ook deze markt in de nabije toekomst nog érg hard zal gaan groeien.

Ten derde biedt Alfen ‘smart storage systems‘ aan. Hier werd vorig jaar een groei gerealiseerd van 80%. Ter herinnering: dat is buitenaards.
De groei dit jaar blijft uit en er is zelfs een terugval van 17%,  door het management gewijd aan ‘challenging’ omstandigheden en aankoopbeslissingen die uitgesteld werden door klanten. Dit kan niet blijven duren, dus de groei zal vermoedelijk snel weerkeren.

Financials

Als we naar de meest recente financiële cijfers kijken, wordt het plaatje nog rooskleuriger:

alfen halfjaarcijfers.PNG

Alfen heeft een brutomarge van, hou je vast, 40.7%! Dus op elke euro aan ‘producten’ die het verkoopt, verdienen ze 40,7 cent. Dit is een niveau dat we enkel zien bij techspelers als Facebook en Google en bij (erg succesvolle) biotechbedrijven. Zelden bij zogenaamde productiebedrijven, wat Alfen toch is.

Voorlopig resulteert deze brutomarge nog niet in een bom winst. Dit komt doordat het bedrijf enorm veel personeel aan het aanwerven is. Zo is het aantal voltijds equivalenten over het laatste jaar verdubbeld. Dit vreet voorlopig aan de brutowinst, waardoor de operationele winst laag uitvalt. Als je naar de website surft, zie je ook dat Alfen nog een vijftiental vacatures heeft open staan. Ze zijn dus volop aan het recruteren, waardoor de winst nog wel een tijdje laag zal blijven.

Ik verwacht echter dat binnen een jaar of 3, 4 het team voor 90% op punt zal staan en de kosten niet verder meer zullen oplopen. Vanaf dan zal enkel de omzet nog verder blijven groeien. En, wat gebeurt er wanneer de omzet stijgt maar kosten blijven gelijk? Juist, winst neemt toe.

Meer nog, wat gebeurt er wanneer de omzet met meer dan 50% stijgt en de kosten blijven gelijk? Juist, goudmijn! Een aandeel waar je je batterijen mee kunt opladen ;-).

alfen aankoop

Na de waardering en de balans aan een grondige analyse te hebben onderworpen, heb ik het aandeel alvast voor mezelf aangekocht aan €16,46 per stuk. En als op 19 februari de jaarcijfers goed zijn, dan koop ik naar alle waarschijnlijkheid nog wat bij! Ik hou jullie sowieso op de hoogte, tot dan!

 

Zeer interessante extra informatie:

https://ir.alfen.com/news/alfen-breidt-uit-scandinavi%C3%AB-overname-elkamo
https://alfen.com/nl/nieuws/alfen-geselecteerd-om-netaansluitingen-te-leveren-voor-het-ev-snellaadnetwerk-van-shell
https://seekingalpha.com/article/4237111-electro-power-systems-aka-engie-eps-clean-tech-market-leader-3x-potential-upside-over-next-24

Financiële verslagen:

Klik om toegang te krijgen tot Alfen%20Semi-annual%20Report%202019%20H1.pdf

Klik om toegang te krijgen tot Alfen%20Annual%20Report%202018.pdf

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.