Managers verwerven vaak als deel van hun verloning aandelen. Wanneer ze deze aandelen dan na een bepaalde “lock-up periode” mogen verkopen, hebben ze liefst dat de koers zo hoog mogelijk staat. Dit is ook de redenering achter het geven van aandelen als verloning: het motiveert het management goed te presteren, zodat de koers stijgt.
Echter, wanneer er slecht nieuws te gepubliceerd wordt (bijvoorbeeld het verlies van een grote klant), mogen managers niet gedurende een aantal week voor en nà dit nieuws aandelen kopen en verkopen. Dit is om te voorkomen dat ze snel aandelen zouden verkopen, slecht nieuws zouden publiceren – waarop de koers zakt – om dan weer goedkoper te kunnen bijkopen.
Welnu, wat heeft prof. Marina Niessner ontdekt?
Blijkbaar publiceren managers die van plan zijn hun aandelen te verkopen, slecht nieuws op vrijdagen en dagen vlak voor een verlofdag.
Want wat blijkt? Sommige investeerders vergeten tijdens het weekend dat slecht nieuws, of krijgen tijd om het te relativeren. Hierdoor gaan er minder verkopers zijn op maandag, of de dag na de vakantie, waardoor de koers minder zakt.
Dit effect blijft zo’n drie weken duren, wat lang genoeg is voor de manager om te mogen verkopen. In het Verenigd Koninkrijk mag er immers al 1 week nà de publicatie van gevoelig nieuws verkocht en gekocht worden door managers.
Doordat de koers minder zakt, kunnen de managers hun aandelen dan voor een hogere prijs verkopen!
Zo zien we dat wanneer slecht nieuws bijvoorbeeld op maandag gebeurt (verlies van het contract), dat managers wachten tot vrijdag om dit te communiceren! Hierdoor daalt de koers minder tegen wanneer zij hun aandelen mogen verkopen, en maken ze dus meer winst.
De volgende keer dat een aandeel uit jouw portefeuille nieuws bekend maakt, kijk dan goed na op welke dag het dit doet ;-).
Bron: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2439040