Hoe werken valuta? Quick and dirty uitleg.

Valuta, currencies of wisselkoersen. Eigenlijk kom je er niet vaak mee in aanraking, als Europeaan, gezien wij een eengemaakte munt hebben, de euro. Echter, wanneer je je toffe reis maakt naar Bali, moet je betalen met de Indonesische Rupi, terwijl in New York betaald wordt met de Dollar.

Impact van valuta

De impact van een wijziging in valuta kan enorm zijn voor handel met het buitenland. Praktisch voorbeeld: Turkije.

Stel, we moeten 100 Turkse Lira betalen om, laat ons zeggen, een mooi tapijt te importeren. In begin 2017 moesten wij 0.25 euro betalen per Turkse lira. Het tapijt kost ons dus 25 euro. Echter, de Turkse lira is sindsdien gecrasht. Nu is 1 Turkse lira nog maar 0.15 euro. Als wij nu datzelfde tapijt willen importeren aan 100 lira, kost ons dit nog maar 15 euro.

lira to euro

Voor importeurs is een crash in de munt dus erg goed nieuws. Echter, als jij een Europees bedrijf bent dat tapijten produceert in Turkije, dan is dit veel minder goed nieuws. Nog erger is het wanneer je een Europese aandeelhouder bent die Turkse aandelen bezit. Het kan zijn dat het aandeel zélf gestegen is, maar als je het verkoopt en je lira terug in euro’s wilt wisselen, maak je gigantisch verlies (omdat je nu minder euro per lira krijgt).

Waarom wijzigen valuta?

Op korte termijn (dag op dag, week op week) is een wijziging in valuta onvoorspelbaar. Toch voor jou en mij. Er zijn miljoenen ‘forextraders’, die hier wel professioneel mee bezig zijn.

Op lange termijn echter, kun je wel een evolutie in valuta zien aankomen. Kort door de bocht zijn er een aantal oorzaken die valuta doen bewegen: interest, inflatie en handelsoverschot.

Wanneer een land erg veel exporteert, maar niks importeert, ontstaat er een handelsoverschot. Terug naar Turkije: als zij alleen maar tapijten exporteren, worden ze heel de tijd betaald met lira. Andere landen hebben dus lira nodig, om die tapijten te kunnen kopen. Deze importerende landen gaan dan op de geldmarkt hun euro’s/dollars/rupis inruilen tegen lira, om er een tapijt mee te kopen. Dit zorgt er voor dat er vraag ontstaat naar de lira, wat de prijs er van omhoog duwt.

Langs de andere kant speelt de interestvoet en de inflatiegraad ook een grote rol. Inflatie betekent dat het geld minder waard wordt. Dus als er ergens veel inflatie is, daalt de waarde van het geld, en dus ook de waarde van de munt.

De centrale bank probeert inflatie tegen te gaan door de interestvoeten te sturen. Als de inflatie te hoog is, verhoogt de centrale bank de interestvoet, zodat er minder geleend wordt maar meer gespaard (je ontvangt immers meer op je spaarboekje). Hierdoor wordt er minder geïnvesteerd en geconsumeerd, wat de inflatie terug naar beneden duwt.

Een land dat hoge inflatie heeft, maar de interestvoet laag houdt, zal dus hyperinflatie beginnen krijgen. Dit was het geval in Turkije, waar de centrale bank de rente te laag heeft gehouden (onder politieke druk). Hierdoor is hyperinflatie ontstaan die de Lira omlaag heeft geduwd.

Hoe beleggen in valuta?

In valuta zélf beleggen raad ik je niet aan te doen, omdat het geen waarde creeërt. Aandelen maken winst en keren die uit in de vorm van dividenden. Als je graag wilt profiteren van een verwachte stijging in een wisselkoers, heb je er meer aan om te beleggen in een aandeel dat noteert in die wisselkoers. Zo krijg je én het dividend én de stijging van dat valuta.

Ook is het erg belangrijk om te realiseren dat op korte termijn valuta nogal kunnen schommelen. Misschien nog belangrijker is om te beseffen dat politici zelden economen zijn, en niet de meest economisch optimale keuzes maken. Als volgens jouw analyse een munt in een opkomende markt zou moeten stijgen, maar politici nemen discutabele beslissingen, dan kun je wel serieus je broek scheuren aan die valuta.

Vandaar dat ik er de voorkeur aan geef om vooral in Europese aandelen te beleggen, die dus ook noteren in euro. Zo haal ik het risico dat beleggen in vreemde valuta met zich meebrengt, uit mijn portefeuille.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.