Mijn nieuwe voetbalploeg: Olympique Lyon!

30 augustus 2018, toen raadde ik Ajax aan als belegging: “Het structurele verlies van 30 miljoen euro wordt al terugbetaald met de kwalificatie aan de champions league, wat an sich 40 miljoen euro oplevert. Bovendien barst de ploeg van de talentvolle, jonge spelers die miljoenen kunnen opbrengen, wat het aandeel bijzonder ondergewaardeerd maakt. Het aandeel, dat 12.50 euro kost, is intrinsiek meer dan 15 euro waard.”

Vandaag, bijna een jaar later, kent iedereen het verhaal van Ajax. Halve finale Champions League, kampioen, miljoenentransfers. Aandeel +40%.
Het sportieve succes zorgt voor extra inkomsten, al werden beleggers emotioneel en stuurden ze het aandeel naar 25 euro (verdubbeling van de koers). Van ondergewaardeerd naar overgewaardeerd op een half jaar tijd. Niet alleen op de grasmat ging het snel voor Ajax.

Olympique Lyon bevindt zich in dezelfde positie als Ajax vorig jaar. Maar beter.

De club draait, in tegenstelling tot Ajax, structureel Break-Even. Salarissen, onderhoudskosten, adminstratiekosten… kunnen betaald worden met inkomsten uit marketing, tv gelden, prijzengeld en ticketverkoop. Dit is erg belangrijk, omdat er hierdoor geen geld ‘opgeslokt’ wordt door zaken die niet direct de kwaliteit van de club verhogen.

Bovendien is die break-evenpositie berekend zonder inkomsten uit transfers en ‘buitengewone sportieve prestaties’, zoals doorstoten in de Champions League, mee te rekenen. Laat dit nu net 2 winstmotors zijn voor volgend jaar. Ik behandel ze kort:

  1. Sportieve prestaties
    Na een succesvol seizoen 2018-2019, waar Lyon 3e eindigde achter PSG en Lille heeft het zich direct geplaatst voor de poulefase van de Champions League. Wel in een niet zo gunstige positie, het zal met 2 sterkere ploegen ingedeeld worden. Het meedoen aan de poulefase levert hen op zich al genoeg op. Alles wat nog extra komt, is heel mooi meegenomen.
  2. Transfers
    CIES heeft berekend dat Olympique Lyon de club is die na Real Madrid het meest aantal spelers heeft opgeleid die momenteel spelen in de Big-5 (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk). De jeugdacademie van Lyon wordt vaak onderschat. Zo komen spelers als Benzema, Lacazette, Umtiti, Ben Arfa, Fekir en Martial allemaal voort uit dit opleidingsinstituut. Ook nu weer bezit de club een aantal goudhaantjes. Zo is Mendy net vertrokken naar Real Madrid voor 48 miljoen euro.

Deze 2 ‘cashcows’ zorgen voor zuivere nettowinst, gezien het bedrijf operationeel gezien break-even draait. Elke euro die het met de Champions League verdient en met transfers, is een euro winst. Dit in tegenstelling tot het gros van de voetbalploegen, die inkomsten uit transfers moeten gebruiken om schulden en salarissen af te betalen.

Voor mijn financieel ingestelde vrienden, hieronder volgt nog wat lekkers:

De marktwaarde (market cap) van Lyon is 185 miljoen euro. Daarnaast hebben ze 175 miljoen euro nettoschuld. De totale bedrijfswaarde is dus 360 miljoen euro. Hier staat tegenover dat de waarde van het stadion 400 miljoen euro is. Tel daar de waarde van de spelers (volgens transfermarkt.nl: 440 miljoen) bij op, en je hebt een totale waarde van 840 miljoen euro, waar je maar 360 miljoen euro voor moet betalen… Dergelijke onderwaarderingen zie je enkel wanneer men er van uitgaat dat het management in de nabije toekomst waarde zal vernietigen. Maar, zoals net aangehaald, lijkt mij niets minder waar te zijn.

lyon balans
Activa van Lyon: stadion, jeugdcentrum en woningen voor spelers zijn 400 miljoen waard. De waarde van de kern is boekhoudkundig 160 miljoen waard (81.8+88.4). Volgens transfermarkt.nl bedraagt de waarde van de kern 440 miljoen.

Tot slot, bezit Olympique Lyon over een zeer sterke aandeelhoudersstructuur:

aandeelhouders lyon
Met 27% in handen van Jean-Michel Aulas, en net geen helft in handen van hedgefondsen IDG en Pathé wordt er zowel toegezien op de cultuur van de ploeg, als op de financiële prestaties. Dit is wat je wil, zodat je zowel voeling met de supporters als met de euro’s hebt.

23 Juli publiceert Olympique Lyon zijn jaarverslag. Ik wacht het geduldig af en hoop intussen op een aantal mooie transfers. Niet alleen de bal zal rollen ;-).

 

Bronnen:

https://investisseur.olympiquelyonnais.com/en/
https://www.bloomberg.com/press-releases/2013-07-30/ol-groupe-sells-bonds-with-preferential-subscription-rights
https://www.bloomberg.com/quote/OLG:FP
https://www.transfermarkt.nl/schnellsuche/ergebnis/schnellsuche?query=olympique+lyon&x=15&y=9
https://bleacherreport.com/articles/2821342-the-talent-factory-how-lyon-built-a-production-line-for-world-class-talent
https://wordpress.com/post/deblickopdebeurs.wordpress.com/45
https://investisseur.olympiquelyonnais.com/en/financial-information/annual-reports.html

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.