EVS – Hoe de VAR ook beslissingen bepaalt op de beurs.

Ik hoor je al denken: “waar moet ik heen met al dat geld verdiend met Ajax en bpost?” Als je besluit om iets terug te doen voor Ajax, kun je gaan kijken naar de match tegen Juventus. Hier zul je meteen knappe technologie aan het werk zien, dat eigendom is van een bedrijf dat een nóg betere bestemming is voor je geld.

Het Luikse EVS Broadcast Equipment is namelijk de producent van Xeebra, beter bekend als ‘de VAR’. En zo onpopulair die technologie bij sommige fans is, zo populair is ze bij mij als belegger. Ik leg je uit waarom.

De producten van EVS, de een met een nog moeilijkere naam dan de andere, zijn gericht op video en beeld. Gezien dit zo’n stabiele markt met langetermijncontracten is, kent EVS een omzet die grotendeels elk jaar wederkerig is. Af en toe zijn er wel nog ‘omzetboosts’, vaak in jaren met olympische spelen of een WK (omdat er dan meer gefilmd en gestreamd wordt). Maar traditioneel is het een bedrijf met een stabiele omzet. Zo schommelt ze sinds 2013 tussen de 120 en 130 miljoen euro. Een sterk groeiend product

En surprise, surprise; laat dit nu net het geval zijn ;-)!

EVS biedt naast de technologie voor de VAR ook technologie aan die gebruikt wordt in E-Sports. Dit zijn beiden erg sterk opkomende markten. Van E-sports wordt zelfs verwacht dat de wereldwijde omzet (adverteren, sponsoring en media rights) dit jaar boven 1 miljard dollar zal liggen. Op het gebied van de VAR is EVS wereldleider en zelfs monopolist. Ook neemt de vraag naar beide producten massaal toe, met steeds meer competities die gebruik maken van VAR technologie en steeds meer kijkers voor E-sports evenementen.

EVS speelt hier prachtig op in en biedt sinds 2016 producten aan specifiek gericht op deze markten. Zo was de omzetgroei van deze producten in 2018, hou je vast, meer dan 50%. Ook in de nabije toekomst lijkt dergelijke groei me heel aannemelijk.

Zoals gezegd vertegenwoordigen deze producten voorlopig slechts een kleiner deel van de omzet. Exacte cijfers maken ze bij EVS niet bekend, al vind je in de jaarcijfers van 2017 dat 40% van de omzet afkomstig is uit ‘studio & others’, waarin die twee sterproducten zitten.

Verder was 2018 een belabberd jaar. De operationele winst daalde 20%, ondanks het WK.  Het management is sindsdien vervangen en in de tweede jaarhelft was er duidelijk verbetering merkbaar (iets wat het nieuwe management ook heel graag laat weten). Toch waren veel investeerders teleurgesteld en bleef het aandeel zakken tot midden oktober. Op zijn dieptepunt stond het zelfs 35% onder de koers van 1 januari. 35% :evs koers.PNGDit was overdreven en ondertussen is reeds 20 van die 35% weer goedgemaakt, al noteert het aandeel nog steeds wel erg goedkoop. Met een koers/winst van slechts 8.5 zit het bij de 10% goedkoopste aandelen op de Belgische Beurs. Geheel onterecht, naar mijn mening.

Dit in de eerste plaats vanwege dat groeiende segment in hun portfolio, waarmee er terug hoop is op winstverbetering. In de tweede plaats, en dit is ook bijzonder interessant, omdat er een overnemer op de loer ligt!

De Canadese concurrent Evertz, vier keer zo groot als EVS, heeft voor 3.1% aandelen van EVS opgekocht. Dit is een vaak gebruikte strategie: mondjesmaat aandelen aankopen op de ‘open markt’ om dan, met een voldoende groot deel in bezit, een overnamebod te lanceren. Dit zou lucratief nieuws zijn voor aandeelhouders van EVS. Het is vrij normaal dat er bij overnames premies van 15 tot 30 procent betaald worden aan de aandeelhouder. Een mooi extraatje, dus.

Ik raad doorgaans af een aandeel te kopen omdat je hoopt dat het bedrijf overgenomen zou worden. Dit gebeurt vaker niet dan wel, en wanneer het niet lukt zit je met aandelen van een bedrijf dat je eigenlijk niet wil hebben.

In dit geval liggen de kaarten anders. EVS is een solide bedrijf dat rustig koersherstel tegemoet gaat, onder degelijk management, mét als extraatje een aantal overnamegeruchten die de koers telkens een paar procenten hoger zullen duwen! Mocht de overname door gaan, zul je op korte tijd een mooie winst halen. Mocht ze niet door gaan, dan zit je nog steeds met een sterk aandeel dat bovendien ondergewaardeerd is in je portfolio. Een win-winsituatie dus.

En trouwens, terwijl je wacht op dat koersherstel en die overname  ontvang je jaarlijks 1€ dividend, of een 4.5%. Koop er voetbaltickets mee en schreeuw naar de ref dat hij de VAR moet gebruiken 😉 .

 

bronnen:

https://www.reuters.com/article/us-videogames-outlook/global-esports-revenues-to-top-1-billion-in-2019-report-idUSKCN1Q11XY
https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/EVS-ziet-concurrent-in-zijn-kapitaal-stappen/10062661
https://evs.com/en/corporate/investor-relations/key-figures

Klik om toegang te krijgen tot ra2017_en_full.pdf

Klik om toegang te krijgen tot 20190221-2018q4_presentation.pdf

https://www.bloomberg.com/quote/ET:CN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.