Evaluatie: 3 maand na aankoop van bpost

Op 17 December 2018 raadde ik aan bpost te kopen aan 7.3 euro per aandeel. Met zijn 1.31 euro dividend per aandeel leverde het 18% dividend op, waardoor je dus zeker vergoed werd voor het risico dat je nam met deze investering.
Intussen is het aandeel zo’n 22% gestegen, tot 8.90 euro per aandeel.
Nogmaals: 22%. Op drie maand.

Deze week zijn de jaarcijfers bekend gemaakt. Een bespreking van de cijfers en het toekomstbeeld vind je hieronder.bpost 3M

 1. De prestatie in 2018
  bpost heeft een operationele winst van 393 miljoen euro geboekt in 2018. Dit is 20% lager dan in 2017, toen de operationele winst 492 miljoen euro bedroeg. Een serieuze daling, die wel verwacht werd en dus reeds lang in de koers verwerkt is.
  Het volume brieven en ‘domestic mail’ is een kleine 7% gedaald. De prijs van postzegels wel een kleine 5% gestegen; Het volume pakketjes is met 23% gestegen, de prijs 3% gedaald.
 2. Het dividend
  De operationele winst kan het dividend, dat 262 miljoen euro ‘kost’, financieren. Verder heeft bpost, ook door 250 extra mj. euro financiering aan te trekken, 680 miljoen euro ‘cash and cash equivalents’ op de rekening staan. In totaal heeft het een netto-schuld (dus schuld min vlottende activa) van 344 miljoen euro.
 3. De toekomst
  De operationele winst zou dit jaar dalen tot net boven de 300 miljoen euro. Ook dit was eerder al min of meer aangegeven, vandaar de grote koersdaling in 2018. 300 miljoen euro is dus nog steeds voldoende om het dividend te financieren. Al zal het moeilijk zijn om hiermee én interesten én winstbelasting én dividend uit te keren. Er zal dus ofwel getapt moeten worden uit die 680 miljoen euro cash, of het dividend zal verlaagd moeten worden. De brievenpost zal sterk blijven dalen (8% per jaar) en slechts gedeeltelijk gecompenseerd worden door prijsstijgingen. Ook zijn er in geen 8 jaar zoveel werknemers geweest bij bpost, als resultaat van toegevingen tgv stakingen, wat dus een grote extra kost met zich zal meedragen.
 4. Het aandeel
  Aan de huidige koers (8.9 euro per aandeel) heb je nog steeds een dividendrendement van 14.7% bruto. Hoewel er nu dus krapte is om dat dividend uit te keren, wat veel investeerders afschrikt, lijkt me dit een goede zaak! Het stimuleert CEO Van Gerven om zich te focussen op ‘managerial efficiency’. Ridicule overnames financieren (Radial…) is moeilijk wanneer er geen geld aanwezig is.
  Ik vind bpost nog steeds een goedkoop aandeel, al is het wel minder aantrekkelijk dan op 17 december (logisch, gezien de stijging). De aandelen die ik reeds bezit, houd ik goed vast en verkoop ik zeker niet. Om bij te kopen vind ik het opwaarts potentieel momenteel wat te beperkt.
 5. Advies
  Houden. Niet verkopen, maar ook niet bijkopen. Geniet van het dividend, en stuur je oma er af en toe eens een kaartje mee ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.