Quo vadis, bpost?

Februari
Eerste van vele malen dat BPost slecht nieuws publiceert. De recente overname van Radial, een Amerikaanse pakjesbezorgingsdienst, blijkt slechter te zijn dan vooraf ingeschat. Er werd 700 miljoen euro betaald voor een bedrijf dat verlieslatend is, gebruikers ziet weglopen, problemen heeft met de pensioenen van zijn werknemers en… niet eens in Europa, laat staan België, gevestigd is. Synergieën vinden met onze postbodes lijkt me moeilijk. Koers zakt 34%.

April
BPost verliest 17% nadat er vragen opduiken over de houdbaarheid van het dividend. Verkoop van brieven daalt sterker dan verwacht. CEO maakt bekend dat hij prijzen van postzegels verhoogt ter compensatie.

Juni
Koers van BPost is sinds begin mei nog verder gezakt met 13%, waardoor het aandeel nu de helft zo goedkoop noteert als op 1 januari.

November
Het begint een gewoonte te worden: serieuze kloppen voor BPost. CEO Koen Van Gerven heeft na de stakingen toegevingen gedaan aan vakbond en personeel. Extra personeel om de werkdruk te verlagen ‘zal op de winst drukken in 2019’. Min 35%. Aandeel noteert aan 7 euro. Op 1 januari was dit nog een dikke 23 euro.

Conclusie
Inmiddels staat BPost op 7,3€. Het afgelopen jaar hebben ze 1.31€ aan dividend uitgekeerd. Dit zou met de huidige koers dus neerkomen op 18%. Er is echter heel wat twijfel over de houdbaarheid van dit dividend. Bpost keert momenteel nagenoeg al zijn winst uit, en de winst wordt verwacht te dalen in 2019. Maar so what? Zelfs al daalt de winst 20% en zakt het dividend naar 1.09, dan nog is dit een dividendrendement van nog steeds 15%.

Maar! Wanneer besloten wordt om het dividend te verlagen, zal dit een forse koersdaling met zich meebrengen. Zelfs al wordt die dividendverlaging min of meer verwacht. Het kan dus verstandiger zijn om gespreid in te stappen: koop een stuk pas nadat er bekend is gemaakt dat het dividend verlaagd is. Zo kun je goedkoper aankopen, en is je dividendrendement dus nog hoger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.