De prettig gestoorde toekomst van verzekeraars is Chinees

Zhong An, hier heb je het voor het eerst gehoord.
Deze Chinese ‘insurtech’ (samentrekking van insurer en fintech, financieel technologiebedrijfje) heeft op slechts vier jaar tijd 300 miljoen klanten veroverd in China. Juist: 4 jaar, 300 miljoen klanten, 2.4 miljard verkochte polissen!

Deze ongelooflijke getallen hebben ze bereikt door een revolutie binnen de statige wereld der verzekeringen te ontketenen. Waar er voordien door heel wat reglementering een hele paperassenboel afgehandeld diende te worden door de klant, kan er bij Zhong An een polis mobiel afgesloten worden in slechts enkele klikken.
En dit met heel originele producten: 
Zo kon je je tijdens het wereldkampioenschap voetbal laten verzekeren tegen leverproblemen door alcoholmisbruik.

Hiervoor werken ze samen met heel wat Chinese mobiele apps. Zo kun je je verzekeren binnen Alibaba en Taobao tegen een vertraging of verlies van je pakketje. Of binnen de ‘expedia’ van China kun je je verzekeren tegen een vertraagde of geannuleerde vlucht. Indien dit dan gebeurt, word je nog op de luchthaven zelf vergoed.

Ze werken daarbovenop nauw samen met apps als ‘walk to welness’ (fitnessapp) en Didi (Chinese uber), die hen informatie verschaft over de levensstijl en het rijgedrag van de klant. Dit zorgt ervoor dat de premies die ze kunnen aanreken zeer sterk geïndividualiseerd zijn. Iemand die dagelijks sport, zal minder moeten betalen voor een ziekteverzekering dan iemand wiens hartslag, gemeten door de app, ten allen tijde 100 bpm bedraagt. Zhong An is watching you.

Opgelet: vanaf hier zijn er meer cijfers dan letters.

De ontvangen premies zijn jaar-op-jaar gestegen met 106.6%, met een totale waarde van 650 miljoen euro (5 miljard remnibi);
uitgesplitst over de vijf peilers van het bedrijf geeft dit:

‘Health’: groei van ontvangen premies van 255.9%, +/-200 miljoen euro
‘Consumer Finance’: groei van ontvangen premies van 478.8%, +/- 190 miljoen euro
‘Lifestyle Consumption’: daling van 17.2%, omzet van 95 miljoen euro
‘Travel’: daling van 3.1%, omzet van 85 miljoen euro
‘Auto’: maandelijkse groei van 25%, is pas opgestart dit jaar, omzet van 60 miljoen euro

Hoewel het bedrijf sterk groeit, lijkt het me nog geen interessant aandeel om aan te kopen. En dit om twee redenen:
1. Elk contract dat ze afsluiten, kost hen geld. De ‘Combined ratio‘ staat momenteel op 124.0%. Deze ratio is de breuk van (operationele kosten+uitgekeerde schadevergoedingen)/(ontvangen premies). Het cijfer dient dus zo ver mogelijk onder 100% te zitten.
2. De gigantische waardering. De ‘market cap’, of beurswaarde, van het bedrijf is een dikke vijf miljard euro. Ofwel 9 keer de omzet, terwijl het bedrijf nog verlieslatend is. Er wordt dus al uitgegaan van een heel stevige groei.

Beleggers lijken het eens te zijn met me, want het aandeel is al 60% gezakt sinds 1 januari. zhongan aandeel

Wanneer is het aandeel dan wel koopwaardig? In 1 woord: Winstgevend! Wanneer de combined ratio zakt onder de 100%, gaat er hier een belletje af. Dit lijkt me nog niet mogelijk binnen de eerste 18 maanden. Over het voorbije half jaar is de combined ratio wel van 135% naar 128% verlaagd, dus een stap in de goede richting.
Het is zeker en vast wel mogelijk door te schalen. De ‘loss ratio‘, ofwel de uitgekeerde vergoedingen/ontvangen premies, is kleiner dan 1. Dit is een belangrijk aspect van die cruciale combined ratio. Het zijn momenteel de operationele kosten die deze ratio zo slecht maken. Ik denk dat naargelang het bedrijf meer operationele efficiëntie zal krijgen, en verlieslatende producten zal schrappen, dat deze ratio wel eens drastisch naar beneden zal gaan. Maar dat is, zoals gezegd, niet voor de nabije toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.