Tesla’s rampweek: voorbode voor meer?

tesla

Ondanks het behalen van de productiedoelstelling van 5000 auto’s per week, is het aandeel van Tesla 15% naar beneden gedoken op enkele dagen tijd.
Dit is een klassiek voorbeeld van ‘buy the rumours, sell the news’. Aandeelhouders achten het aandeel nu op piek-waarde en zien niet direct nog mogelijkheden om de koers omhoog te laten schieten. Verkopen dus. Maar toch is 15 procent wel erg veel.
Verschillende analisten verwijzen naar General Motors, dat ook vlak voor het publiceren van de rampzalige cijfers nog met positief nieuws naar buiten kwam.

De situatie bij Tesla lijkt me echter anders te liggen (Niet positief, laat dat duidelijk zijn):
De groei is er alles behalve uit: 85% jaar op jaar stijging van ‘leveringen’ en ook voor volgend jaar zou een verdubbeling best kunnen. Echter, deze verwachte groei is al meer dan ingeprijsd in het aandeel.

Wat ook ingeprijsd is in het aandeel, is de vraag (hype) naar de auto en het model 3. 420,000 Reservaties momenteel. Niet slecht voor een merk dat er tot voor kort geen 5000 per week kon maken (aan het huidig tempo kost dus het 84 weken om alle reservaties te vervullen…).

Wat de prijs drukt, en niet noodzakelijk hoeft, is de vrees voor een faillissement. Tesla is niet winstgevend en verbrandt tonnen cash. Echter, het zou geen probleem zijn om nog vers kapitaal op te halen en een faillissement af te weren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.